29-04-2021

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), Türkçeyi yabancı ya da ikinci dil olarak öğrenen bireylerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ölçmek üzere, “Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi”nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen, 2013 yılından bu yana uluslararası ölçekte yılda üç defa Türkiye’de ve Yunus Emre Enstitülerinin bulunduğu tüm ülkelerde eş zamanlı uygulanan bir dil yeterlik sınavdır.

TYS, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye ilgisini artırmakla birlikte söz konusu öğrencilerin iş ve eğitim başvurularının kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart sınavı olan TYS ile yurt dışında Türkçe öğreten farklı kuramlardaki öğretimin de standartlaştırılması amaçlamaktadır.

Hâlen kâğıt tabanlı olarak uygulanan ancak daha sonra çevrimiçi (önüne) sınav uygulamasıyla da gerçekleştirilecek TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.

TYS üç oturumda gerçekleşmektedir. TYS’nin 1. ve 2. oturumundaki bölümler (okuma, dinleme, yazma) grup sınavı olarak; 3. oturumundaki bölüm (konuşma) ise her bir aday için ayrı ayrı uygulanır. 1. oturum toplam 105 dakika, 2. oturum 60 dakika, 3. oturum 15 dakika olmak üzere sınavın tamamı 180 dakika sürmektedir.

Sınavda, başarılı olan adaylara başarı durumlarına göre B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca Türkçe öğretmenlik, rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi iş başvurularında bireylere büyük avantaj sağlamaktadır.

TYS ile ilgili ayrıntılı bilgiye tys.yee.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Font Boyutunu Değiştir
Kontrast