18-02-2022

2021-2022 BAHAR DÖNEMİ EK LİSANSÜSTÜ BAŞVURULARI

Enstitümüze 2021/2022 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı Ek “TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA” öğretimine alınacak öğrencilerin, her anabilim dalı için başvurabilecekleri öğretim programları, bu programlara kabul edilebilmeleri için gerekli unvanları; lisans ve yüksek lisans diplomaları ile her program için sınav tarihi ve saatleri aşağıda “İlgili Dosyalar” bölümündeki  dosyalarda duyurulmuştur.

BAŞVURU TARİHLERİ: 14-20 Şubat 2022

Aşağıda belirtilen belgelere sahip adayların; “TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA” programları için belirtilen tarihler arasında 20 Şubat 2022 saat 23:59’a kadar, https://debis.deu.edu.tr/DEUWeb/EnstituBasvuru/FenBilimleri/index.php  başvuru sistemi üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Başvuru Şartları:

YÜKSEK LİSANS İÇİN;

  • İlanda belirtilen diploma unvanına sahip olmak
  • ALES’ten en az 55 (sayısal) puan veya GRE ya da GMAT (https://fbe.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2021/07/GRE-GMAT-ALES-Karsiliklari.pdf) sınavlarından Senato tarafından belirtilen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekmektedir. (ALES puanı sınavın açıklandığı tarihten itibaren beş (5) yıl geçerlidir. Doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, veteriner hekimliğinde uzmanlık ve eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans başvurularında ALES şartı aranmaz. ALES puanı 70 olarak kabul edilerek hesaplamalara dâhil edilir.)
  • Geçerli İngilizce Yeterlik puanına sahip olmak (*)
  • Lisans mezunu olmak veya kesin kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumda olmak.
  • Başvuru sırasında henüz mezun olmamış olan son sınıf öğrencilerinin lisans kademesi not ortalaması olarak güncel olan not ortalaması esas alınır (Kesin kayıt esnasında başvuruda beyan ettiği not ortalamasına ait transkripti ve mezuniyet transkriptini öğrenci işlerine teslim eder).

İngilizce Yeterlik Belgesi (*):
Adaylar, DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Uygulama Esasları ile belirlenen asgari Yabancı Dil Yeterlik Sınavından (65) puan veya ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından (İngilizce) son 5 (beş) yıl içinde alınmış en az (60) puan ya da ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puana eşdeğer son 3 (üç) yıl içinde alınmış bir puan (https://denklik.yok.gov.tr/yabanci-dil-esdegerlikleri) almaları halinde başvuru yapabilirler.

ADAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Yüksek lisans programlarına başvuran adaylar, yazılı sınava alınırlar. Yazılı sınavının ortalaması 100 üzerinden en az 65 olmalıdır. Yazılı sınavının % 25’i ile lisans kademesi not ortalamasının % 25’inin toplamına ALES notunun % 50’sinin eklenmesi suretiyle hesaplanan başarı notlarına göre en yüksek olandan başlanarak kontenjan sayısına göre başvurdukları programlara yerleştirilir. Başvuru sırasında henüz mezun olmamış olan son sınıf öğrencilerinin lisans kademesi not ortalaması olarak güncel olan not ortalaması esas alınır. Sıralamada eşitlik olması halinde lisans not ortalaması yüksek olan adaya öncelik tanınır.


DOKTORA (LİSANS MEZUNİYETİ İLE) İÇİN;

  • İlanda belirtilen diploma unvanına sahip olmak.
  • ALES’ten en az 80 (sayısal) puan veya GRE ya da GMAT (https://fbe.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2021/07/GRE-GMAT-ALES-Karsiliklari.pdf) sınavlarından Senato tarafından belirtilen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekmektedir. (ALES puanı sınavın açıklandığı tarihten itibaren beş (5) yıl geçerlidir. Doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, veteriner hekimliğinde uzmanlık ve eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora başvurularında ALES şartı aranmaz.)
  • Geçerli İngilizce Yeterlik puanına sahip olmak (*)
  • Lisans mezunu olmak.
  • Lisans ağırlıklı not ortalamasının 100 (Yüz) üzerinden en az 80 (Seksen), 4.00 (Dört) üzerinden en az 3.00 (Üç) olması gerekmektedir.

(*) ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavından (İngilizce) en az 55 puan (son 5 yıl içinde alınmış) veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puan muadili bir puanı (https://denklik.yok.gov.tr/yabanci-dil-esdegerlikleri) aldığını belgelendirmeleri gerekmektedir.

ADAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Doktora programlarına başvuran adaylar yazılı ve mülakat sınavına alınırlar. Yazılı ve mülakat sınavı ortalaması 100 üzerinden en az 70 olmalıdır. Yazılı ve mülakat sınavı ortalamasının % 25’i ile lisans kademesi not ortalamasının %25’inin toplamına ALES notunun %50’sinin eklenmesi suretiyle belirlenen başarı notlarına göre en yüksek olandan başlanarak kontenjan sayısına göre başvurdukları programlara yerleştirilir.  Sıralamada eşitlik olması halinde not ortalaması yüksek olan adaya öncelik tanınır.


DOKTORA (YÜKSEK LİSANS MEZUNİYETİ İLE) İÇİN;

  • İlanda belirtilen diploma unvanına sahip olmak.
  • ALES’ten en az 60 (sayısal) puan veya GRE ya da GMAT (https://fbe.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2021/07/GRE-GMAT-ALES-Karsiliklari.pdf) sınavlarından Senato tarafından belirtilen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekmektedir. (ALES puanı sınavın açıklandığı tarihten itibaren beş (5) yıl geçerlidir. Doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, veteriner hekimliğinde uzmanlık ve eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora başvurularında ALES şartı aranmaz. ALES puanı 70 olarak kabul edilerek hesaplamalara dâhil edilir.)
  • Geçerli İngilizce Yeterlik puanına sahip olmak (*)
  • Yüksek Lisans mezunu olmak (Tezsiz yüksek lisans programı mezunları için 6 Şubat 2013 tarihinden önce kayıtlanmış olmaları)

(*) ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavından (İngilizce) en az 55 puan (son 5 yıl içinde alınmış) veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puan muadili bir puanı (https://denklik.yok.gov.tr/yabanci-dil-esdegerlikleri) aldığını belgelendirmeleri gerekmektedir.

ADAYLARIN DEĞERLENDIRILMESI:
Doktora programlarına başvuran adaylar yazılı ve mülakat sınavına alınırlar. Yazılı ve mülakat sınavı ortalaması 100 üzerinden en az 70 olmalıdır. Yazılı ve mülakat sınavı ortalamasının % 25’i ile yüksek lisans kademesi not ortalamasının %25’inin toplamına ALES notunun %50’sinin eklenmesi suretiyle belirlenen başarı notlarına göre en yüksek olandan başlanarak kontenjan sayısına göre başvurdukları programlara yerleştirilir.  Sıralamada eşitlik olması halinde, tezli yüksek lisans mezunlarına, aynı düzeyde mezun adayların sıralamasında ise not ortalaması yüksek olan adaya öncelik tanınır.

Kesin kayıt hakkı kazanıp ön başvuru esnasında girdikleri bilgileri belgeleyemeyen adaylar kesin kayıt hakkını kaybederler.

İLGİLİ DOSYALAR


KESİN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
a) Aday numarası
b) ALES Sonuç Belgesi (en az YL için 55 (sayısal), DR için 60 (sayısal), BÜTÜNLEŞİK DR 80 (sayısal)) veya GRE ya da GMAT (https://fbe.deu.edu.tr/wp-content/uploads/2021/07/GRE-GMAT-ALES-Karsiliklari.pdf) sınavlarından Senato tarafından belirtilen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekmektedir. (ALES puanı sınavın açıklandığı tarihten itibaren beş (5) yıl geçerlidir. Doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık, veteriner hekimliğinde uzmanlık ve eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora başvurularında ALES şartı aranmaz.)
c) İngilizce Yeterlik belgesi,
Yüksek Lisans için; DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Uygulama Esasları ile belirlenen asgari Yabancı Dil Yeterlik Sınavından (65) puan veya ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından (İngilizce) son 5 (beş) yıl içinde alınmış en az (60) puan ya da ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puana eşdeğer son 3 (üç) yıl içinde alınmış bir puan ibraz etmesi gerekmektedir.
Doktora için; ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından (İngilizce) son 5 (beş) yıl içinde alınmış en az (55) puan ya da ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puana eşdeğer son 3 (üç) yıl içinde alınmış bir puan  ibraz etmesi gerekmektedir.
d) Yüksek lisans için; Lisans diploması veya mezuniyet belgesi,
Doktora için; Lisans diploması veya mezuniyet belgesi ve Yüksek Lisans diploması veya mezuniyet belgesi,
e) Yüksek Lisans için; Lisans öğrenimi sırasında aldığı dersler ve notlarını gösterir resmi onaylı belge. (Kesin kayıt esnasında başvuruda beyan ettiği not ortalamasına ait transkripti ve mezuniyet transkriptini öğrenci işlerine gönderir.)
Doktora İçin; Lisans öğrenimi sırasında aldığı dersler ve notlarını gösterir resmi onaylı belge  ile Yüksek Lisans öğrenimi sırasında aldığı dersler ve notlarını gösterir resmi onaylı belge . (Kesin kayıt esnasında başvuruda beyan ettiği not ortalamasına ait transkripti ve mezuniyet transkriptini öğrenci işlerine gönderir.)
f) Resmi onaylı ve fotoğraflı nüfus cüzdanı (TC Kimlik no belirtir),
g) Kısa özgeçmiş,
h) Var ise yayınlarının bir listesi,
ı) Erkek öğrenciler için askerlik durum belgesi veya terhis belgesi (E-devletten alınan belgeler geçerlidir),
i) II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri için öğrenim ücreti makbuzu (Öğrenim ücreti yatırılmadan kesin kayıt işlemi yapılamaz),
j) Erkek öğrenciler için askerlik sevk tehiri istem formu (Form 4) (Dijital ortamda doldurulacaktır),
k) Kesin Kayıt Bilgi Formu (Form 11)(Dijital ortamda doldurulacaktır),
l) Bütün adaylar tarafından doldurulacak (Form 5) (Dijital ortamda doldurulacaktır). İzmir ili dışındaki bir üniversitede araştırma görevlisi olanların 35.Maddeye göre kadrosunun geçici olarak Enstitümüze aktarılması için gerekli işlemlerin başlatıldığını ya da görev   yaptığı  kurumun  bilgisi  dahilinde Enstitümüze kayıtlandıklarını   gösteren  belge. Araştırma Görevlisi değil iseniz değilim şıkkı işaretlenerek form doldurulacaktır.

Font Boyutunu Değiştir
Kontrast