16-01-2021

Üniversitemiz FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ’ ne 2020/2021 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında “TEZLİ YÜKSEK LİSANS, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA” programlarına alınacak öğrencilerin, her anabilim dalı için başvurabilecekleri öğretim programları, bu programlara kabul edilebilmeleri için gerekli lisans ve yüksek lisans diploma unvanları ile her program için sınav tarihi ve saatleri aşağıda “İlgili Dosyalar” bölümündeki  adımlarda duyurulmuştur.

Başvuru yapmak isteyen adayların, aşağıda belirtilen belgelerle; “TEZLİ YÜKSEK LİSANS, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA” programları için 18 Ocak 2021 – 03 Şubat 2021 saat 23:59’ a kadar, Fen Bilimleri Enstitüsü web sayfasında (https://fbe.deu.edu.tr) erişime açılacak “Başvuru Sistemi” üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir.

Başvuru işlemleri için; https://debis.deu.edu.tr/DEUWeb/EnstituBasvuru/FenBilimleri/index.php

Başvuru Şartları:

YÜKSEK LİSANS İÇİN;

  • Başvurulacak program için ilan metninde belirtilen diploma unvanına sahip olmak
  • ALES’ ten son 5 (beş) yıl içinde alınmış en az 55 (sayısal) puana sahip olmak.
  • Geçerli İngilizce Yeterlik puanına sahip olmak (*)
  • Lisans mezunu olmak veya kesin kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumda olmak.
  • Başvuru sırasında henüz mezun olmamış olan son sınıf öğrencilerinin lisans kademesi not ortalaması olarak güncel olan not ortalaması esas alınır (Kesin kayıt esnasında başvuruda beyan ettiği not ortalamasına ait transkripti ve mezuniyet transkriptini öğrenci işlerine teslim eder).
  • Eğitim dili %100 Türkçe olan programlarda İngilizce Yeterlik Puanı Koşulu aranmaz. ( İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans (2.Öğretim) programı, Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı ve İstatistik Anabilim Dalı Veri Bilimi Tezsiz Yüksek Lisans (2.Öğretim) %100 Türkçe programlardır.)

Başvuracak adaylar için İngilizce Yeterlik Şartı (*) : Adaylar, DEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Uygulama Esasları ile belirlenen asgari Yabancı Dil Yeterlik Sınavından (65) puan veya ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından (İngilizce) son 5 (beş) yıl içinde alınmış en az (60) puan ya da ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puana eşdeğer son 3 (üç) yıl içinde alınmış bir puan (https://denklik.yok.gov.tr/yabanci-dil-esdegerlikleri) almaları halinde başvuru yapabilirler.

DOKTORA İÇİN (LİSANS MEZUNİYETİ İLE BAŞVURULACAK);

  • İlanda belirtilen diploma unvanına sahip olmak
  • ALES’ ten son beş yıl içinde alınmış en az 80 (sayısal) puan sahip olmak.
  • Geçerli İngilizce Yeterlik puanına sahip olmak (*)
  • Lisans mezunu olmak.
  • Lisans ağırlıklı not ortalamasının 100 (Yüz) üzerinden en az 80 (Seksen), 4.00 (Dört) üzerinden en az 3.00 (Üç) olması gerekmektedir.

(*) Adaylar, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından (İngilizce) son 5 (beş) yıl içinde alınmış en az (55) puan ya da ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puana eşdeğer bir puan (https://denklik.yok.gov.tr/yabanci-dil-esdegerlikleri) almaları halinde başvuru yapabilirler.

DOKTORA İÇİN (YÜKSEK LİSANS MEZUNİYETİ İLE BAŞVURULACAK);

  • İlanda belirtilen diploma unvanına sahip olmak
  • ALES’ ten son beş yıl içinde alınmış en az 60 (sayısal) puan sahip olmak.
  • Geçerli İngilizce Yeterlik puanına sahip olmak (*)
  • Yüksek Lisans mezunu olmak (Tezsiz yüksek lisans programı mezunları için 6 Şubat 2013 tarihinden önce kayıtlanmış olmaları)

(*) Adaylar, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından (İngilizce) son 5 (beş) yıl içinde alınmış en az (55) puan ya da ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavların herhangi birinden bu puana eşdeğer bir puan (https://denklik.yok.gov.tr/yabanci-dil-esdegerlikleri) almaları halinde başvuru yapabilirler.

*LİSANSÜSTÜ KONTENJANLARINA BAŞVURU YAPACAK ADAYLARIN İLAN METNİNİ VE UYARILARI DİKKATLİCE OKUMALARI VE BAŞVURU SİSTEMİNDEKİ ADIMLARI DİKKATLİ VE EKSİKSİZ OLARAK TAMAMLAMALARI GEREKMEKTEDİR.

Uyarı:

*18 Ocak 2021 – 03 Şubat 2021 başvuru dönemi içinde “Başvuru Sistemi” üzerinde birden fazla başvuru yapmanız halinde, yapılan son başvurunuz geçerli olacaktır.

** Yurtdışı üniversitelerden mezun olmuş TC Uyruklu adaylar ve tüm yabancı uyruklu adaylar  “Yurtdışı Üniversitelerden Mezun Öğrenci Kontenjanları” için yayınlanan ilan metnini dikkate almalıdır.

Kesin kayıt hakkı kazanıp ön başvuru esnasında girdikleri bilgileri belgeleyemeyen veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan adaylar kesin kayıt hakkını kaybederler.

İLGİLİ DOSYALAR

BAŞVURU İŞLEMLERİ:

2020/2021 Bahar Yarıyılı Lisansüstü Programlara başvuru için  https://debis.deu.edu.tr/DEUWeb/EnstituBasvuru/FenBilimleri/index.php  linkine tıklayınız.

Web sitesine girdikten sonra Giriş Kontrol adımı ile birlikte 9 adımdan oluşan bir başvuru formu doldurmanız gerekmektedir. Bu adımları tamamladıktan sonra ekranda ön kayıt işleminde kullanacağınız bir başvuru numarası belirlenecek ve bu numara tarafınıza e-posta yoluyla bildirilecektir. Bunun için sisteme başvuru esnasında tanımlayacağınız e-posta adresinin geçerli ve kullanılan e-posta adresi olması gerekmektedir. Sistemin başvuru onayı amacıyla tarafınıza göndereceği e-postalar için girmiş olduğunuz e-posta adresi bilgilerinde hotmail, live, outlook uzantılı e-posta girişleri yapmamanız önerilmektedir.

UYARI ve HATIRLATMA:

Sistemde adımlar arası geçiş ya da geri adıma dönme işlemi yapılamamaktadır. Her adımda yapılan uyarıları dikkatle okumanız önerilmektedir. Zaman kaybı yaşamamanız için her formda istenen bilgileri doğru ve oturum süresi dolmayacak bir zaman aralığında girmeniz yararınıza olacaktır.

  1. Adımda “Fotoğraf Girişi ve Onay” adımı bulunmaktadır. Bu adımda size ait “uygun” bir vesikalık fotoğraf yüklemeniz beklenmektedir. Uygun olmayan fotoğraflar başvurunuzun onaylanmamasına neden olabilir. Bunun için fotoğrafınızı da sisteme başvuru yapmadan önce elektronik hale getirerek hazır bulundurmanız yararınıza olacaktır. Fotoğrafınızın (.jpg) veya (.jpeg) uzantılı ve en fazla 1 MB büyüklüğünde olması gerekmektedir. Dosya uzantısı farklı ise, uzantısını el ile değiştirmeyiniz, resim işleme programları kullanarak değiştiriniz.
  2. 4 ve 5. adımlarda istenen ALES ve Yabancı Dil Sınavları gibi sınavların sonuç bilgilerini sisteme girerken, resmi sonuç belgenizdeki sonuçlar ile aynı giriniz. Herhangi bir matematiksel yuvarlama yapmayınız. Sonuç değerlerinin farklı olması durumunda başvurunuz onaylanmayacaktır.

Web başvuru sisteminde sadece ‘İş sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Tezsiz YL İkinci Öğretim, Biyoloji Anabilim Dalı Tezli YL ve İstatistik Anabilim Dalı Veri Bilimi Tezsiz YL İkinci Öğretim birimlerini seçecek adaylar için 5. adım olan “Dil ve Dil Sınavı Bilgileri” sekmesinde Yabancı Dil bilgisi şartı aranmaz.

Font Boyutunu Değiştir
Kontrast